HAKHOKHMA Post Post New Entry

DAWITHIAM ROPUI BIBI NETANYAHU SHOW KHAN ENGE A TUM

Posted by Moshe Ilan on May 5, 2018 at 6:10 PM

Israel Prime Minister Binyamin Netanyahu, Politics dawithiam tih hiala an koh chuan dawithiam tena dawi thil an show na ang maia mipui hma dawhsan chunga puanzar pawt thlaa sazupui emaw pangpar emaw an tihlan ang maiin puanzar dum hlai tawk tak tak pahnih pawtthlain Iran Nuclear Weapon siam ruk tumna program bu tam tawk leh discs tam tawk tak mai chu khawvel mipui hmuh theih turin a hai lang ta rup mai le.


Tichuan show chu nei tannin Israel ram TV channel zawng zawng te News puan hun darkar chiah tak maiah nei tan in, kum tam tak a lo vahvaih pui tawh "Iran hian Nuclear weapon siam a tum ani" tia khawvel ram hruaitu zawng zawngte hnena a lo tlangau pui thin, bara an khawn that duh lem si loh chu ram tin hruaitu te mai bakah khawvel mipui hian hmuin hre ve the se tiin English nal tak mai chuan a han hem zui nghal tan ta a, hemi tuma a show neih hi khawvel zawng zawng hriat anih mai bakah history bua chuang reng tawh tur ani ngei ang le.


Hetiang anga presentation pe thiam leh mi te rilru chhungril khei sak tura thusawi thiam lamah hi zawng ama nihna dinhmun chuh tum a bei tu zawng zawng te pawh hian a ne pawh an pha lo hle a ni, tin, chumai ani lova, khawvel ram hruaitute zingah pawh hian amah anga zei hi an awm meuh lo a ni. Israel Election neih hnuhnung berah pawh khan hun khar hma darkar hnih lek a awm tawh tihah a facebook post a thu changkhat lek a sawi ah mipui te amah vote tura a kohna avanga a Party Likud ten seat 4 vel an hmuh belh leh zawt pawh kha Politics dawithiam tih hi a phu hliah hliah a ni. Tun tuma a show avang ngawt pawh hian mipui ngaihdan an zawhna ah a Party Likud chuan a kar hmasa lam ai chuan seat 3 velin a sang leh ta dawrh mai.


Kha a show ah khan ama che vel leh a thusawi vel hrim hrim kha hmuhnawm a tling hle na a, amarawhchu, a chhungthu erawhin tun dinhmunah hian kawngro a su tam pui lo hle a, khatia thuruk tawpkhawk tlangzarh duhna thinlung a nei hrim hrim kha mite mak tih a awm hle a, amarawhchu, Iran Nuclear siam mekna a US leh Erope ram tena tuna Iran ram nena Obama hunlaia Agreement an lo siam kha tihdanglam emaw sut kir tir a duh avang zawk ani a, hetia top secret a pholan hian Agreement siam tute thinlung ah nghawng a neih theihna tur aduh vang a ni.


Amarawhchu, he show hi thlir dan a inang lo hle thung a, agreement siamtu te zingah America President Donald Tramp chuan kha agreement kha a thatloh zia a tihfiahna a hmuh laiin Europe ram hruaitute erawh chuan he a thil show hian an agreement siam kha a that zia a pholang tiin an hmuh thung a ni. Achhanchu, agreement kha kum 2015 a an siam ani a, mahse tuna Bibi-a thil pholan erawh hi chu khami hmaa an program lo ziahfel tawh a ni thung a ni.


Eng le khaw le, heng program zozai te hi tunhnai maia Israel spy (Mossad) te ruk chhuah ani na a, Bibi-a pawhin heng thil te hi kum 2015 hma lam ami tih a pha lo a, mahse, a sawi fiah tum ber chu khatih hunlai zawng zawng leh tunlai thleng pawhin Iran hian Nuclear Weapon siam kan tum lo a, chutiang ruahmanna pawh kan nei lo an ti reng a, chumi "Dawt" base a he agreement hi kum 10 chhung daih tura an siam pui mai chu tha ti mawlh lo a ni.


Tin, he agreement ah hian Ballistic Missile siam chungchang a tel loh avangin, Iran hian tunlai thleng hian Missile kap hla chi a siam chhunzawm buk buk reng a, Bibi-a hmuh dan chuan he kum 10 chhung hi Nuclear pu tur Missile an siam hun chhung atan hmu in, kum 10 a ral veleh hun reilo te chhungah Nuclear chu neiin an Missile ah te hian an vuah mai dawn ani ati a ni.


Tin, Iran hian Nuclear weapon siam duhna rilru an nei lo anih a, tuna Inremna hnuaia an Nuclear power siam mek chu thil dang atana hman tura an tih si chuan, eng vangin nge khang program zozai te kha hmun biru leh venhimna khirh tak hnuaia an la dahthat ruk si? Inremna hun tiam a zawh ruala phawrh ve leh mai tur atan bak em ni ang le?


Tunkar chhovah hian Donald Tramp chuan he agreement chungchang ah hian ngaihdan siam felin a cancel thu a puang dawn nge, tih danglama siamthat a tul a tih thu a puang dawn a, chu chu karleh maia Jerusalem a US Embassy a hawn hunah Israel tan an lawmzawng thu a rawn thlen ngei a rinawm hle a ni.


He a show ina a thil thlen tir tum lam chu lo dahtha ta lawk i la, khatia Bibi-an show a neih dawn hma zan ah khan Syria rama Iran Military base pawimawh tak chu tu tih hriat loh ten an bomb darh chuai chuai anih kha. Kha base pawimawh tak ah khan Israel khawilai hmun pawh kap pha chi missile 200 chuang zet Iran ram atanga tunhnaia tawlh luh a ni a, a tuk zingah khan America chuan he thil thleng ah hian an inrawlh loh thu a puang thuai a, chutih laiin Israel PM Netanyahu chuan a Cabinet te committee pawimawh tak nei turin a ko khawm ve bawk si, chutah Iran TV lamah lah he thil thleng hi Israel F-15 te chetna ani tiin thu an lo tlangzarh ve bawk si, Israel ram lamah lah News vel zawng zawng ah indo hmachhawn rup tur niawm takin thu an puang nileng bawk si, chutah Israel reserve sipai hote lahin an whatsapp group lamah inralring turin thu an lo thehdarh ve bawk si a, khami ni tak kha chu aw… Israel ram mipui te lu a hai a ni. Tichuan chawhnu her vel ah khami ni tlaia Kneset thutkhawm pawimawh tak mai neih turah PM Netanyahu a tel dawn lova, dar 8:00pm ah TV ah thu a puang dawn ani tih tlangthan tir a ni a, chuvangin Knesset a eptu lam te pawhin indo nikhuaa an tihdan angin ram hruaitute tihbuai lohna turin Sorkar kalh zawnga thu an put luh tum te pawh an sut leh chur chur bawk a, mipuite chuan PM chuan indo thu a puang dawn anih ngei an ring thup a ni.


Amaherawhchu, tun hnua an sawi danin khami ni Cabinet thutkhawm naah pawh khan indo thu lam emaw, a hma zana Iran base chhutchhiat lam thu pakhatmah sawi lan ani lo ani an ti a ni.


Eng pawh nise, Iran hian tunlai Cyber khawvel ah hian eng vang kherin nge an top secret program zo zai te kha lehkha ah leh disc ah an lo dah that kher kher tih kha zawhna lian tak ani ngei ang a, Iran hian Israel te hi tunlai khawvel Cyber War neih mek ah hian an chungnun zia leh an thil tihtheihna a hriat avanga khatianga che kha an ni zawk maithei a, amarawhchu, Israel spy te chet na leh chet dan history khawvel mipui tena an mahni tawnga let a thawnthu ngaihnawm tak tak an chhiar mek hi Persian tawngin an lo let ve lo nge ni dawn teh reng ni? Hetianga an hmun biru lutuk leh Iran mipui maktaduai tam tak kara mi pali panga lek in a awmna leh a chhunga thil awm te an hriat hi Irsael Mossad Agent te hian an luh chilh theih hi an beisei lo vin an ring pha lo hrim hrim ni ngei tur a ni a. Amaherawhchu, Israel Mossad Agent te thung chuan tlangnel taka leng lutin an pu Bibi-a duh zawng tur atana an rin deuh deuh te chu a rih hlawm awm teh lul nen an khai haw sak thung si a le.


Hetiang taka Israel ram ang khawvel map ziah chang pawha a ram hming, a ram chhunga ziah len loh ram te reuh te hian Spy huaisen leh tha tunlaia khawvel Spy te chetna a lian ber leh hlawhtling ber a nei hi ava mak thin em tih pawh a awm hliah hliah a ni. Tun atanga kum 20/30 vel ah chuan he Mossad Operation chetna hi khawvel hnamtin tawngin lehkhabu chhiar hlawh ber te zing ah a tang leh ngei ang le, Israel Spy ropui Eli Cohen ai maha ropui zawk tur thih chilh ve lem lova hetiang Israel ram tana rohlu tling hmelma thuruk rawn pu chhuak thei achangtupa chet dan chanchin hi hriat ava chak awm tawh teh lul em.


Iran tan lah khami nia an Military base pawimawh tak mai vawi sawmsariha chhut chhiat nawn ai maha tawrh na zawk leh zahthlak zawk hetiang taka an hmelma Israel spy ten an hriat miah lohva an hmun pawimawh ber luh chilha an duh duh an linglet vel ta mai hi zahtlak an tiin an tuarna tak zet dawn a ni, Israel spy te lahin kha hmun in bangah khan "I was here" tih an ziak lo chauh kha a ni si a.


Hetiang taka Israel ram te reuh te laka Iran ram lian tana thil zahthlak tur hi Iran tan chauhva zahthlak leh kimkitna ani lo va, Agreement siam puitu ram Europe ram ropui leh thil tithei inti tak tak German, British leh France hote tan pawh an intelligence te hriat ve loh thil ataka hmuh theiha Bibi-an ahan pho lang kher kher hi chu aw… zahthlak an tiin an ngei ve vawng vawng khawp ang le, "Bibi-a kher kher thin hi chu hetiang te chu a su su hmang zawka min hrilh tur hi ania le, an ti rilru ngawt maithei a ni.


Hetianga Israel ram hruaitu pa ina an Intelligence agents te thil tihtheihna ram ropui zawkte ualau taka a puan khum sak avang hian Europe ram hruaitute hian ngei luat avanga sual chhuahin an thinlung tihkhauh luiin an agreement siam chu a tha a ni, tih danglam emaw sut emaw angai lo an tihluih ngei a rinawm a ni.


Eng le khaw le, han thlir kir deuh hlek ta ila, khatia agreement an sign dawn khan Bibi-a hian theih tawp chhuahin ama future politics atan pawha pawi thei tur anih pawh hre reng chungin ram tana theihtawp chhuahin zah leh chaltlai nih hlawh tur pawh dawn duh lovin khatih hunlaia US President Obama duh loh zawng takin US Congress hmaah he an agreement sign tum hi a tha lo ani tih a zuk tlangau pui tawh anih kha. Tun tumah hian a chet dan kha a dikzia leh a thil tumah a dinzui ngheh zia leh a dikna tlangzarh theihna tura thu hretu a neih remchan chu hmang tangkaiin Europe ram hruaitu tena Obama an tih dan anga tuna US President chu virpilha a thinlung rilruk thlakdanglam tir an tum hmaa tunkar maia pu Tramp-a thutlukna siam turah a duh dan zawnga nghawng aneih tir tum em vang ani a, chutih rualin Europe ram ropui tak tak te a thil duh tih sukuk tir zel tu te a chaldelh na ani pahfawm nen, saihlum pakhatin sava pahnih a perh thla kan ti thei ang.

www.hakhokhma.org


Categories: News, Politics

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments