HAKHOKHMA Post Post New Entry

Parashat Ki tavo

Posted by Shavei Mizoram on August 30, 2020 at 2:00 PM Comments comments (0)

Parashat ki Tavo

- Itzkhak Kawlni

“Mipui zawng zawng chuan, ‘Amen’ tiin an lo chhâng ang.” (Devarim 27:16-26)

Kar engemaw zat chuang inpuahchahna hrang hrang an neih hnuah chuan Lal ropui takin chu Khawpui a rawn tlawh hun tur ni chu an hnai zel a. Khawpui tihfai leh cheimawi te pawh an zo thawkhat tawh viau bawk in khawpui pawh chu mawi tak duhthusam a lo ni ta a. Lal ropui tak rawn tlawh ni tur chu alo herchhuak ta a. Mipui te pawh chuan Lal h...

Read Full Post »

Shoftim (Parashat Nashim)

Posted by Shavei Mizoram on August 20, 2020 at 4:50 PM Comments comments (0)

Shoftim (Parashat Nashim)

Harel Kingbol

Rabbeinu Bachaya chuan Parashat Shoftim chungchang thu kam keuna atan a, a hmanah chuan “Shalom” chuan Parashat Shoftim zawng zawng a khaikhawm a ni, tiin. He khawvelah Shalom a awm theihna tur atan roreltu ruat turin Torah chuan thu min pe a.

“L-LPA in P-thian'in a pek che u in kulh kawngka zawng zawngah in hnam ang zelin roreltute leh hotute in insiam theuh vang a, mipute ro fel takin an rel sak tur a ni.”(De...

Read Full Post »

Parashat Re'e

Posted by Shavei Mizoram on August 10, 2020 at 7:05 AM Comments comments (0)

Parashat Re'e

“…...ah chuan I hlim hle tur a ni.” (Devarim 16:15)

"Moti, vawiin chu Gan Khayot (sahuan) ah kan kal dawn nia aw!" tiin, Moti a pa chuan Moti chu a hrilh a. Moti chu a hlim em em mai a, Sahuan kal chak em em mai chuan a insiam nghal ta sawk sawk nghal a. Naupang Moti a chu Gan Khayot ala kal ngai loh a vang chuan a phur hle bawk a ni. Gan Khayaot chu an va thleng ta a, Ramsa hrang hrang te an va hmu a, a then chu thingkungah, a then chu tuiah, a th...

Read Full Post »

Parashat Ekev - Yeladim

Posted by Shavei Mizoram on August 7, 2020 at 7:10 AM Comments comments (0)

Parashat Ekev

I ei a nga I lo tlai chuan I fak dawn nia. (Devarim 8:10)

Mirethei pakhat hian lal in-ah kal ve a duh a, "Lal han biak ve hi ka chak tak meuh a ni." tiin ni engemaw zat chu ngaihtuahna a seng tawh bawk a. "Ka hrehawm tawrh na zawng zawng te, eitur ka tlak chham thu te leh ka naupan lai pawh a harsat na ka neih te hi va hrilh ta I la, lal chuan pawisa tlem a zawng min ve in ka buaina hi min chin fel sak thei ngei ang," tiin.

Chu mirethei chuan Lal in luh chu thi...

Read Full Post »

Parashat Vaetkhanan- Parashat Yeladim

Posted by Shavei Mizoram on July 28, 2020 at 5:55 PM Comments comments (0)

Parashat Vaetkhanan

- Itzkhak Kawlni

"Khawpui lian tak tak leh mawi tak tak, in din ni hauh lo chu in nei dâwn a ni."(Devarim 6:10)

Mi hausa tak mai pakhat hian fapa pahnih a nei a. Pakhat chu Tzadik leh nun ngil tak mai, vartian atang a, zan lai thleng thleng aTorah zir a, a thinlung leh ngaihtuahna te Hashem rawngbawl duhna a khat a ni a. Pakhat ve thung chu sual tak mai, Torah leh Mitzvot te eng atan mah ngai lova, nungchang duh dah tak mai a khawsa thin a ni ve thun...

Read Full Post »

Parashat Vaetkhanan- Parashat Nashim

Posted by Shavei Mizoram on July 28, 2020 at 5:05 PM Comments comments (0)

Va’etkhanan

- Harel Kingbol

“Tunge ni Juda chu?” tih chungchangah hian inhnialna tamtak a awm thei awm e. Khawvel hmun hrang hrang atangin Israel ramah rawn pem lut zelin, chu chuan thil thar tamtak a rawn pian tir zel a, chumi avang chuan inneih pawlhna te alo piang chhuak ve zel bawk a. Mahse lehlam a vethung erawh chuan thlah tute atang tawha Juda lo ni tawhte lah chuan an duh tawkin Juda mi nihna chu an nei ve leh tho bawk si nen.

Mi zawng zawngte chu a...

Read Full Post »

Inkhawmpui urhsun nei ang che u - Parshat Pinkhas

Posted by Shavei Mizoram on July 7, 2020 at 5:15 PM Comments comments (0)

Parashat Pinkhas

“ …………inkhâwmpui urhsûn nei ang che u …” (Bamidbar 29:1)

- Itzkhak Kawlni

 

Ram ngawdur tak hmun pakhat-ah hian Lal fapa te chu khualzin in an kal a, chutia lungmuang taka an kal mek lai chuan, hlauthawng tak maiin thawk leh khatah an ding ta thup hlawm mai a. An hma lawkah chuan Suamhmang rual hi an lo ding thuap mai a. Lal fapa te chuan, min rawk ang a, kan thil neih te chu an lak vek bakah nun...

Read Full Post »

Parashat Nashim: Khukat

Posted by Shavei Mizoram on June 24, 2020 at 1:05 PM Comments comments (0)

Parashat Nashim: Khukat

- Harel Kingbol

 

Kan Parasha ah chuan Miriami’n he khawvel a chhuahsan thu kan hmu a: “Tin, Israela tlah, pungkhawmho zawng zawngte chu thla khatnaah chuan Tzin thlalerah an lut a: tin, mipuite chuan Kades-ah awmhmun an khuar a; chutah chuan Miriami chu a thi a, chutah chuan an phum a. Tin, pungkhawmho chuan tui an nei ta lo va………” (Bamidbar20:1-2).

 

Miriami boralhnu lawk ah chuan engvangin n...

Read Full Post »

Parashat Nashim: Shelakh

Posted by Shavei Mizoram on June 11, 2020 at 3:25 PM Comments comments (0)

Parashat Nashim: Shelakh

- Harel Kingbol

 

“Israela thlahte bia la, an hnenah, 'Heti hi ani ang a, ka hruaina tur che u ram in va thlen a, chu mi ram chhang in ei hun chuan L-LPA hnenah then thilhlan in hlan tur a ni. In chhang hmeh hmasak ber zinga mi hlawm khat chu then thilhlanah in hlan tur a ni. (רֵאשִׁית֙ עֲרִסֹ֣תֵכֶ֔ם ח&#...

Read Full Post »

Parashat Behalot'kha

Posted by Shavei Mizoram on June 1, 2020 at 4:55 AM Comments comments (0)

Parashat Behalot'kha

 

“….midang zawng ai pawh a inngaitlawm tak a ni.” (Bamidbar 12:3)

 

- Itzkhak Kawlni

 

Ramhnuai pakhat-ah hian sakhi pahnih in an in tawng a, an ni pahnih chuan ki mawi nalh danglam tak an nei dun ve ve a. An ni pahnih chuan, ramhnuai thing leh hnim tam tak awmna chu paltlang an duh a, chutiang a paltlang tur chuan an ngaihdan te chu an han thawh dun ta a. Sakhi pakhat zawk chuan, “hetiang ram nga...

Read Full Post »

Parashat Naso

Posted by Shavei Mizoram on May 25, 2020 at 11:35 PM Comments comments (0)

Parashat Naso

Kohen chuan thil hlan a lo dawn rêng rêng a nei zêl tûr a ni,” (Bamidbar 5:10)

Lal pakhat hian Minister Yehudi fing em em mai leh hlawhtling tak mai a nei a, tin a thil tih a piang mai chu thatak a puitlin zel mi a ni a, mi hausa tak a ni bawk. Minister dang te chuan, chu Yehudi chu an thik rilru ta em em mai a. Chu thik na avang chuan a dinhmun atang a paih thlak dan an ngaihtuah in an, in hawrkhawm a, hekna na chi hrang hrang tur an ngaiht...

Read Full Post »

Parashat Bamidbar

Posted by Shavei Mizoram on May 19, 2020 at 2:40 PM Comments comments (0)

Hmun thianghlim ber pindan puanzâr chu an hlîp ang a, chu chuan thuthlung bâwm kha an khuh tûr a ni. (Bamidbar 4:5)

- Itzkhak Kawlni

Aron haEdut chu zin kawnga zawn anih lai chuan khuh thin a ni a, chutiang bawkin bungraw thianghlim dang te pawh khuh thin an ni. Khuhbo an nih chhan chu zin kawnga tuman an hmuh loh na turin a ni. Mishkan a, an dah let leh hunah chung thil thianghlim te chu an awm na tur hmun thianghlimah chuan an dah...

Read Full Post »

Shabbat chu L-LPA P-thian pual a n

Posted by Shavei Mizoram on May 10, 2020 at 10:10 AM Comments comments (0)

Parashat Emor

Shabbat chu L-LPA P-thian pual a ni…..(Vayikra 23;3)

- Itzkhak Kawlni

Zamir (Nightingale) duhawm tak pakhat hi lal in kawngkhar-ah bulah hian, a khawina bawmah an khung a ni a. Chu khawina bawm chu rangkachak a siam a ni a, tin, mawi tak takin, tlai thim dawnah te chuan a hram thin a, sava hrang hrang te chu rawn kal a, an thik ru em em thin a. Chung savate chuan, "I van han vannei bik tak em! I awmna te pawh rangkachak a siam a ni a, lal chaw tui hnai t...

Read Full Post »

Shabbat hlim taka serh - Parashat Emor

Posted by Shavei Mizoram on May 10, 2020 at 9:45 AM Comments comments (0)

Parashat Emor

Harel Kingbol

“…Inkhawmpui thianghlima in siam tur ka kut hunbi chu hengte hi a ni.”(Vayikra 23:2) tiin Torah chuan Shabbat leh kutni chungchang a rawn sawi a. Ka kut hunbi/P-thian tan tih hi helai chang a thupui fun tu ber chu a ni.

Hemi atang hian kan hmuh theih chu chung ni thianghlimte chu kan taksa nawmchenna/kan tisa hahdamna tur ringawt a ni lo tih kan hre thei a. Ni e, heng ni thianghlimte hi nuam taka kan awm ni tur chu a ni ngei ma...

Read Full Post »

SHABBAT HAGADOL

Posted by Shavei Mizoram on March 30, 2020 at 9:00 AM Comments comments (0)

SHABBAT HAGADOL

-: Harel Kingbol

 

Pesakh thlen hma chiah Shabbat hi “Shabbat HaGadol ” ti a koh a ni a. Engvangin nge he hming “Shabbat HaGadol” tih hian koh/sawi anih kher na chhan hi chiang taka han sawi fak theih/tan chhan tur Tanakh(Bible) leh Talmud lamah pawh tarlan a ni lo. Mahse, Middle ages hunlai a Torah mifingte chuan enge a chhan leh vang tiin theihtawp a an zawn hnuin a awmzia (Shabbat HaGadol) an hrilhfiah.

 

Shabb...

Read Full Post »

Pessakh, Ya'kov leh Lavan

Posted by Shavei Mizoram on March 30, 2020 at 8:55 AM Comments comments (0)

Pessakh, Ya'kov leh Lavan

Harel Kingbol

Pesakh Hagada-ah chuan sal nihna atanga zalenna kan lo neih theih dan kan chhiar a. Chumi kan chhiar zinga a thupui ber chu Mitzraim atanga chhuah chungchang chhiiar/sawi a ni. “Arami Oved avi vayared Mitzraima – Arami chuan ka pa a ti chhe vek, tichuan Mitzrim ramah a chhuk thla a.” Commentaries hote chuan helai a Arami tih hi Lavan tiin an sawi a. Engvang a Hagada-ah chuan Lavan leh Ya'kov chungchang chu sawi lan ...

Read Full Post »

Remna thilhlan chu P-thian hnêna lâwmthu sawina atân miin a rawn hlan chuan

Posted by Shavei Mizoram on March 30, 2020 at 7:15 AM Comments comments (0)

"Remna thilhlan chu P-thian hnêna lâwmthu sawina atân miin a rawn hlan chuan…." (Vayikra 7:12) Parashat Tzav

- Itzkhak Kawlni

Shuki chu naupang te a nih laiin, a nu leh a pa’n an boral san a. Reuven-a, Yehudi ngilneihna ngah tak chuan a In ah hruai in a enkawl sei lian ta a. Shuki pawh chuan Reuven-a in chu ama in ang maia ngaiin, chu hmunah chuan thanglian ta a ni.

 

Kum tam a vei hnu pawh chuan Shuki chuan Lawmthu sawina chang r...

Read Full Post »

.....a thil sual tih chu a inpuang ang a. (Vayikra 5:5)

Posted by Shavei Mizoram on March 30, 2020 at 7:10 AM Comments comments (0)

….a thil sual tih chu a inpuang ang a….” (Vayikra 5:5)

- Itzkhak Kawlni

 

Ni khat chu office pawimawh takah hian mi pakhat ava kal a, chu hmuna thawk pakhat bulah chuan khawngaihna dil in officer pawimawh ber hmuh a ngen ta chiam mai a, lungngai leh mangang tak hmel pu a nih vang chuan hnathawkte pawh chuan khawngaihin an pu bulah lut tur chuan an phal sak ta mai a, an pu pawh in luh phalna alo pek hnuah chuan chupa chuan inthlahrung leh tap zawih zawi...

Read Full Post »

SHABBAT HAGADOL

Posted by Shavei Mizoram on March 30, 2020 at 7:05 AM Comments comments (0)

SHABBAT HAGADOL

-: Harel Kingbol

 

Pesakh thlen hma chiah Shabbat hi “Shabbat HaGadol ” ti a koh a ni a. Engvangin nge he hming “Shabbat HaGadol” tih hian koh/sawi anih kher na chhan hi chiang taka han sawi fak theih/tan chhan tur Tanakh(Bible) leh Talmud lamah pawh tarlan a ni lo. Mahse, Middle ages hunlai a Torah mifingte chuan enge a chhan leh vang tiin theihtawp a an zawn hnuin a awmzia (Shabbat HaGadol) an hrilhfiah.

 

Shabb...

Read Full Post »

Parashat Tzav

Posted by Shavei Mizoram on March 30, 2020 at 7:05 AM Comments comments (0)

“Bawng note in a nu hnute hnek a duh aia nasa in Bawngpui chuan a note hnute pek a duh zawk”(Pesakhim 112a)

Parashat Tzav 

Harel Kingbawl

Rabbi Yehuda'n damlohna nasa tak atanga damna a chan hnu chuan mi hrang hrangte leh zirlai naupangte chuan Rabbi Yehuda chu a chenna inah chuan an va tlawh a, ti hian an sawi a – "Kan hnena lo pe kir leh tu P-thian chu fakin awm rawh se, vaivut/lei hnenah a pek loh che avangin". Rav Yehuda chuan anni ho chu ti hian a...

Read Full Post »