HAKHOKHMA Post Post New Entry

DONALD TRUMP AN IRAN DEAL A CHHUAHSAN

Posted by Moshe Ilan on May 8, 2018 at 5:50 PM

ISRAEL BREAKING NEWS (8.5.2018)

- Moshe Ilan ( www.hakhokhma.org )


Tunhnaia Israel leh Iran inkar boruak lum chungchang thua thil inmun vel thuah Iran chuan Syria ram chhung atangin Israel hmarlam khawimaw lai Sipai base chu missile hmanga arawn kah ngei an rin avangin Israel chuan Syria ram chhunga Iran ho te chetla chu ngunthluk takin a intelligence te hmangin a thlir reng a. Vawiin lam khan Syria ram chhunga Iran base pawimawh deuh deuh te ah ralthuam chhekluh ani tih a hmu a ni.


He thil avang hian zanin Israel dar 9:00pm a US President Donald Trump'an Iran Nuclear deal ata a bansan thu a puan dawn avang leh hemi denchhen hian Iran chuan Israel chu a rawn kah an rin avangin Israel chuan thim thet thet atang khan a inralring tan tawh hle a, hmarlam van boruak ah a Jet fighter rual te a vir tir ther ther reng tawh a ni.


Post hmasa lama kan ziah tawh ang khan Iran hian tunhnaia Israel sipai te kut a lo tawrh tawhna a a sipai mi pasarih lai ten nunna an lo chan tawh avangin chumi phuba lak nan chuan thungrulh ve a tum ruh hle a, a thungrulh ve ngei pawh a rinawmin eng tik hunah nge a chet chhuah dawn a, khawilai hmun nge a rawn bitum dawn? tih chauh ngaihchan ani a ni.


Zan dar 9:00pm vel khan Israeli Home Front Command chuan Israel hmar lam khaw hrang hrang te chu an khaw chhunga Shelter te hawng sa a dah nghal turin thupek a chhuah ta ruai a, hei hi Siren a rik ruala mipui te inhmumhimna tura an tlanluh na tur a ni.


Tichuan, US President chuan TV ah LIVE in thu a rawn sawi ta dut dut a, fiah fek fawk a tul chin chiah chiang fakin a sawi a, hetah hian "Thla thum kalta vel atang khan he deal hi a tha lo va, chuvangin siamthat angai ani tiin ka sawi tawh a, mahse, engmah siamthat tumna a awm loh avangin he agreement atang hian kan in hnuhkir thu ka tithlu a, tichuan, tun atangin a level sang berin Iran lakah Sanction kan thlak nghal thu pawh ka puang nghal a, Iran hian he deal siampui a nih tirh atang khan nasa zual sauh in Terrorist pawl hrang hrang Isis te, Hamas te, Khezbolah te, El Kaeda te sum leh ralthuam hmangin a pui nasa em em a, chutiang thil tihna lo puitu nih chu kan duh lo a ni, hetia an laka sanction kan thlak na ah hian lo pui zuitu ram te chu kan thurualpui dawn lo bawk a ni" a ti a ni.


A sawi zelna ah N.Korea ho te nen tunah hian remna siama hma kan lak zel zia leh khawvel nuam zawk leh muanawm zawk kan siam ho dawn a ni.. a ti bawk.


Hetia a thu sawi zawh veleh hian Israel PM Netanyahu pawhin TV ah LIVE in thu sawina a nei zui ve nghal bawk a, President Trump thutlukna chu 100% in kan thlawp tih thu a sawi a, tin, a thusawi tawp lamah hian Israel sipai chakna hi tumahin rawn chhin tum duh suh se, an rawn chhin anih vaih chuan Israel ban tha chak tak kutthlakna chu a tuar let ngei ang.. tih a sawi tel bawk.


He thu a sawi zawh hnu lawk hian Syria rama Iran base panga laia an Missiles leh Rocket Launchers kudam te chu a puak zui nghal dawm dawm mai a ni.


Hei hi Israel chuan keimahni tih ani tih thu sawi lo mahse, Syria TV chuan Israel Jet fighters te bomb na a ni tiin thu an puang.


He kutthlakna hi Israel chuan an rawn kap dawn tho tho va, chuvangin hetia intin tawn reng tawh tho tho anih chuan phawi khalh a an rawn kahna tur te lo va kah chhiat hmasak na atana a tih anih a rinawm hle a ni.


Tin, han chhui zau leh deuh ta ila, hetianga an deal a lo keh chhe tan ta anih bawksi avang leh, deal awm chung pawha Iran hian Ballistic Missiles a siam reng theih tho si avang hian Missiles thar changkang zawk leh kap dik zawk an siam chho buk buk zel si avang hian Israel chuan kan nghah rei leh zel chuan tun ai hian missiles an nei tha zel dawn a, chuavangin tun hun remchang hi chet chhuah a vuak zawi zawt na huntha ah ngaiin an sa zek zek in, he huntha hi bawhpelh an tum lo a nih hmel a, tun dinhmun a indo na tura chet chhuah nan hian Iran chuan a cheng a hmeh per ve dat hi Israel chuan a chang ran tawh a ni. An ni lah vaupung na hmang chauhin an la chhang mai mai bawk si.


Hetia US President in thu a sawi zawh veleh hian President hmasa Obama chuan a Twiter ah Trump-a thutlukna chu a tha lo, a tih thu leh khawvel hmun hlauhawm ah a siam ani, tiin thu a lo post ve nghal bawk.


Tin, Europe tangrual te pawhin thuchhuah siam ve nghal vat in, hetianga US President in deal a chhuah san mai hi pawi an tih thu leh an mahni chuan an chhunzawm pui zui dawn tho tih an lo sawi ve bawk. Amarawhchu, Trump-a sawi ang khan Sanction a thlakna ah anmahni ram hote tan pawh an tawrh phah theih dawn avangin a peih rei pui zui vak a rinawm lem loh.


Tin, he Trump-a a thutlukna hian Israel te lakah man a nei sang hle dawn tih a hriat ran mai a, tunah hian Trump-a chuan ama dinhmun President hmasa te thil tih ngam loh leh lo tih tak loh te hlawhtling takin ama style te in a rawn tihhlawhtling ta zat zat zel a, a thusawina a hrilhthawina a rawn belh zauh ang khan tunah hian N.Korea ram Nuclear pawh nei sa ran te nen pawhin remna an siam dawn mek ani a, hei hi a hlawhtling anih ngat chuan a hmaa mite lo hlawhchham pui kum khua tawh Israel leh Palestinian te inkar remna pawh rawn siam ve a tum leh var dawn a ni.


He thil tihhlawhtlin na tur hian direct taka Israel ramchhung thil anih dawn avangin Israel Sorkar duh loh deuh ram then emaw, Jerusalem inphel tir emaw a rawn tum ngei a rinawm hle a, chutih hunah chuan Israel ten dodal hle mahse, ka style hi a hmantlakin a hlawhtling ber zel ani tiin, a duhdan tein, a thil tumah dingngheta tihhlawhtlin ngei a tum dawn bawk si avangin, hma a rawn la ngei ang a, chutah Israel ten lo dodal viau pawh nise, a hma lamah Israel te tana a chithlum neih tinreng an duhdan ang taka Deal cancel te, Jerusalema Embassy sawn luh te hmangin a lo fah tawh bawk si avangin an hnial hlei thei tawh si lo ang a, abuai thlak chho map map hle viau maithei a ni.


Eng le khaw le tun dinhmun ah hi chuan Israel PM Bibi-a policy kumkhua a rawn tihhlawhtlin chhoh tak zat zat zel avangin Israel ram politics dinhmunah Bibi-a chuan mark pawh a hmu sang ta ngiang mai. Obama hunlaia Obama duhloh zawnga a chet thinna avangin khatih hunlai khan eptu lam ten an sawisel nasa em em thin kha a ni a, tin, facebook lamah amah sawichhe hnem em em thin tu Ex.PM Ehud Barak-a pawh khan khatih hunlai khan Israel leh America inthianthatna tichhe tu leh khawvel ram hrang hrang te lak ata Israel maltan tir tu, tia a lo demna te kha tunah chuan ataka hetianga kum 70 meuh a vei hnu ah Israel thiantha ber America in Jerusalem chu Israel te khawpui ani tia a pawm avanga a Embassy pawh Jerusalem ah a rawn sawn luh dawn tak ah chuan, ram dang dang te pawhin an sawn luh ve tur thu an puang ta chur chur mai a, Bibi-a pawhin tunah zet chuan khatianga sawichhe tu Ehud Barak-a te pawh "Mi hlui hmuihmul thar neia.." tiin nuihsawh takin a ko ta vel mai mai a ni.

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments