HAKHOKHMA Post Post New Entry

Ka Kristian thian nen kan inbiak na

Posted by hakhokhma on June 27, 2013 at 7:40 PM Comments comments (0)

SENA: Kei poh india army ka nia..chuan, isua an ringlo juda ho chuan an tih hi tak2 ami min hrilh tei em? Ka dilchhut ti om mage.he2


HK: dil chhut lo e... zawhna hmun tur takah i rawn zawt ani e

nia, Juda ho chuan Isua hi Mashiakh (Messia) chhandamtu ah kan pawm lo


SENA:

Read Full Post »

Zawng atangin mihring

Posted by Moshe Ilan on January 31, 2012 at 9:00 PM Comments comments (0)

      Ka tet lai chuan Sakhawmi lo ka ni a, chutiangin, Sakhawmi lo school Tel Aviv a Tel Nordau school ah ka kal thin a, tumkhat chu, pawl sarih ka nih lai hian kan Science Zirtirtupa hian "Amnon vawiin chu Zawng i nih dan chungchang kan zir ang", tiin min hrilh a, kei chuan "Zawng ka nih chuan nang chu Zawng putara i nih dawn chu", ka lo ti sam et a, ani chua, "nilo, ka ti tak tak a lawm" a ti a, kei chuan, "anih chu thu chu a dik a nih chuan engtin nge adikna min ...

Read Full Post »

P-thian hian fapa mal chauh a nei reng em?

Posted by Emuna on July 11, 2011 at 10:35 AM Comments comments (2)

   Exodus bung 4:22 na kan en chuan, "Lalpan, Israela hi ka fapa, ka fa tir ani e, " tiin ziak kan hmu a, tin, Israela chu tunge kan tih chuan, Genesis 32;28 "Tin, ani chuan, 'I hming chu Jakoba an ti tawh lo vanga, Israela an ti tawh zawk ang." tih kan hmuh atang hian Israela (Jakoba) chu P-thian in ka fapa , ka fa tir ani atih chuan, Jakoba atanga chhuak a fate ho zawng zawng Israel te chu P-thian fate an ni tihna ani a, tin, fa tir, tih a sawi atang khian, Lalpa P-thian chuan fap...

Read Full Post »

Zawlnei te thusawi a thleng kim tawh em?

Posted by Emuna on July 11, 2011 at 10:00 AM Comments comments (0)

         Kristian mithiam ten heng thilte hi min hnial nan an hmang fo thin bawk, hetiangin, "Zawlneite thu sawi hi kan endik vek a, tuna in awm mekna, Roman hovin sala an dah tak na che u sawina lam thil reng reng hi a sawi that hlena emaw zawlneite hrilhlawkna emaw ah keini chuan kan hmu lo a ni. Zawlnei zawng zawng chuan Medes leh Persian sawrkarin Babulon an hneh a sala an man thu chauh an sawi a, nangni tuna in saltanna leh chumi a chhanchhuah in n...

Read Full Post »

Chirstianity hi milem biakna chi khat ani em?

Posted by Emuna on July 11, 2011 at 9:20 AM Comments comments (0)

Zawhna 1na : Juda history kan thlir hian juda sakhaw dan (in relbawn dan) hi mosia'n sinai tlang a trang a a lak a ni a, tuna dan tarlanah hian a bikin wine hralh chungchangah hian muslim leh christiante an lang nawlh mai a, hei hi enge maw a awmzia chiah le? Tin, muslim pa ta chu jentailte hnena hralh a thian lai a christian ta chu a thianglo te hi? milem belo theuh theuh?


Chhanna : Christian chu...

Read Full Post »

Israel te chu hnawlin Jentel te a thlang ta zawk.

Posted by Emuna on July 11, 2011 at 9:15 AM Comments comments (0)

            Mi pakhat mai ni lo, mi tam takin min hnial fo thin leh chu "Pathian thupek te in zawm tlat chhung chuan, he khawvelah hian in hmui ngil hle a; Israel lalte chu an ropuiin an chak hle si a, tichuan kan pate leh Jentail hnam dang te chu nangmahni hnuaiah an intulut a, tunah erawh chuan, Pathian dodala in lo sual tak kha chuan, chutiang dinhmun chu lehlin thawk a ni ta a ni; rorelna chuan a hransan che u a, tin keini (Jentail) h...

Read Full Post »

Juda ten Lal an neih loh nachhan.

Posted by Emuna on July 11, 2011 at 9:05 AM Comments comments (0)

            Greek Church-te leh Roman(c) leh Protestant te'n min titipui thin dang leh chu heti hian : Judaten'n nangmahnia lal in neih tak lohna chhan chu in hre reng lawm ni? Isua Krista leh a lalram hi ring duh lovin in hnawl vei a nih kha, ani chu Israelte lal a ni si a. Hei vang hian alawm Israel lalram (empire) chu tihchhiata a awm tak ni, tiin.


 

         ...

Read Full Post »

Engkim ti theia'n Israel te hnawlin Kristian te a thlang reng em?

Posted by Emuna on July 11, 2011 at 8:40 AM Comments comments (0)


        Kristian hovin heng inhnialna thila an sawi chhawn thlak zen chu Engkimtitheia'n Israelte a hnawlna chhan chu, a palai tirh Messiah zirtirna an ngaihthlak duh loh vang leh amah chu ro an rel khum tak avang kha  a ni. Tichuan, Lalpan an ni Kristian hnamte chu a thlang ta a,  anmahni tan leh an thlarau chhandam nan Krista chuan martar-na thlenga a tawrh a phalsak ta zawk a, a chhan chu amah kha an hriatpuiin an pawm a, an rin bawk...

Read Full Post »

Isua kha Mashiakh alo ni chiah em?

Posted by Emuna on July 11, 2011 at 8:05 AM Comments comments (1)

       Kristian Scholar ten min zawt thin a, "Isua Krista hi Messiah a ni tih engatinge Judate hian in rin loh reng mai le, nangni pawhin in rin zawlnei diktak ten a chungchang an lo sawi te lah a chiang tawk hle si a?" tiin.


        A ni maw, hei hi ka chhanna a ni : Ani kha Messiah a nihzia engtinnge kan rin ve theih ngawt ang a? A hrilhlawkna zawng zawngah Messiah a nihna thil chiang (proof) dik tak inziak k...

Read Full Post »

Kenes Hitorerut

Posted by hakhokhma on April 15, 2011 at 2:40 AM Comments comments (0)

                                       (Harhchhuahna khawmpui)

        Kar hmasa lama kan tihchhuah tawh ang khan, 'Khol Hamoed' ni 1na ah 'Kenes Hitorerut' neih ani dawn a, Thlarau lama intuaithar leh nan mi zawng zawng lo tel theuh tu...

Read Full Post »

PARASHA VAYEKHI by L. Fanai

Posted by Sport on December 17, 2010 at 8:45 AM Comments comments (0)

   Kan pu Ya’akov chu hahdam leh nuamsa takin Aigupta ramah kum 17 a awm ta a, a damchhung nun kum 130 erawhchu hrehawm takin a hmang thung a ni (Midrash; Baal HaTurim). Ya’kov-a chuan Judah chu a tirin Goshen ram chu a thlithlai hmasak tir a (Gen. 46:2), helai thu hi Midrash chuan, sakhaw zirna hmun din turin a ti a, miin Torah a zir chuan Aigupta pawh nise P-thian a hnaih a, nun hahdamna an chang \hin a ni,...

Read Full Post »

Elul thla (inlamletna hun)

Posted by Moshe Ilan on August 14, 2010 at 5:55 PM Comments comments (0)

חודש אלול

    Elul thla chu P-thian zarah kan lo chuangkai lehta reng mai a, hei hi Judate thla chhiar dana a hnuhnung ber, kum tawpna thla a ni a, he thlatir 'Rosh Khodesh'  atanga Yom Kipur thleng ni 40 chhung hi 'Yemei Ratson' tih ani a, Moshe Rabeinu khan Lungphek pahnihna a han lak leh dawn a, Israel hnamte P-thianin tihhlum vek hial aduhna avanga kan tan, Israelte hruaitu Moshe Rabeinu chuan La...

Read Full Post »